Grutto in weideveld

Grutto’s fotograferen in Wapenveld

Een aantal weken geleden zag ik op Instagram een bericht van VVV Heerde met een tip waar je Grutto’s kunt spotten. Na het lezen van dit bericht kon ik niet wachten om op pad te gaan om Grutto’s te fotograferen in Wapenveld.

Op zoek naar Grutto’s

Het vinden van deze vogels bleek niet al te moeilijk te zijn, want ze vlogen al redelijk laag over de weg en de weilanden. Ze zijn te zien in de weidevelden in de buurt van Vogelkijkhut Veessen-Wapenveld aan de Breeweg/ Schraatgravenweg.

Grutto
EXIF: ISO 4.000, f/ 8.0, 1/1600s 600mm

Wist je dat de Grutto een beschermde diersoort is en op de rode lijst staat van Nederlandse broedvogels? Dit betekent dat hiervoor een hogere prioriteit geldt bij het nemen van actieve beschermingsmaatregelen. Meer informatie kun je vinden op de website van de Vogelbescherming.

Niet alleen Grutto’s in de weidevelden

De Grutto’s lieten zich goed fotograferen en ze vlogen laag over mij heen terwijl ik foto’s aan het maken was. Ook waren er ontzettend veel hazen te zien. Regelmatig kwam het voor dat de Grutto’s bijna bovenop de hazen gingen zitten om ze weg te jagen, ontzettend leuk om te zien.

Haas in het weideveld
EXIF: ISO 8.000, f/ 6.3, 1/640s, 291mm

Deze toch redelijk jong uitziende haas kwam uit het hoge gras tevoorschijn, schoot de weg over en verdween weer in het hoge gras vlak naast de sloot. Voorzichtig heb ik de auto geparkeerd aan de zijkant van de weg en de motor afgezet. Geduldig ben ik gaan wachten en heel voorzichtig bewoog de haas zich voort in het hoge gras. Uiteindelijk liet hij zich weer zien en had helemaal niet in de gaten dat ik daar nog stond met de auto en mijn camera. Snel heb ik nog een aantal foto’s kunnen maken voordat hij zijn weg weer vervolgde. Letterlijk, want hij rende een heel eind de weg over voordat hij het gras in dook. Voorzichtigheid en een lage snelheid is dan ook aan te raden wanneer je daar aan het rondrijden bent!

Een geslaagde avond

Het was een zeer geslaagde avond en ik heb heel wat mooie foto’s kunnen maken. Ik ga zeker nog wel eens vaker naar deze locatie, want er zijn zeer veel vogels te zien.

Verder lezen? Bekijk hier mijn vorige blog over het fotograferen van padden en kikkers.

Grutto in een weideveld
EXIF: ISO 2.000, f/8,0, 1/640s, 600mm

Volg mij ook op social media!

1 gedachte over “Grutto’s fotograferen in Wapenveld”

  1. Pingback: Terugblik op 2021 - Melissa van der Wolde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *