Padden en kikkers fotograferen

Het voorjaar is begonnen – padden en kikkers weer actief

De temperatuur stijgt, de zon begint al weer wat meer te schijnen en de eerste tekenen van de lente zijn al te zien. De padden ontwaken en beginnen aan tocht naar het water om zich daar voort te planten. Afgelopen weekend heb ik rondgereden op zoek naar padden en kikkers om te fotograferen. Langs de weg, van de voor bezoekers afgesloten Wieselse Plas, stond een bordje geplaatst dat waarschuwde voor overstekende padden tijdens de paddentrek. En ja hoor, bingo! Deze padden waren net de weg overgestoken en weer veilig aan het begin van de bosrand, op weg naar het water om zich daar voort te planten.

Liggend op de grond, ja ja voor het maken van foto’s moet je wat voor over hebben, heb ik deze foto’s kunnen maken. Uiteraard op afstand, nee niet vanwege corona, maar om ze niet te verstoren natuurlijk. Ben ik even blij met mijn 600 mm lens!

Padden tijdens de paddentrek
EXIF: ISO 4000, f/ 8.0, 1/640s, 600 mm

Van paddenlarven tot kleine padjes

Bij hun tocht naar het water klimmen de mannetjes bovenop de vrouwtjes en laten ze elkaar niet meer los totdat ze het water hebben bereikt. Hier legt het vrouwtje de eitjes waarna ze door het mannetje uitwendig worden bevrucht. Padden leggen eieren in lange snoeren die wel 2.000 tot 6.000 eitjes kunnen bevatten. Na ongeveer 10 dagen komen de eitjes uit tot paddenlarven, waarna het ongeveer twee tot drie maanden duurt voordat de larven echt kleine padjes zijn.

Padden tijdens de paddentrek
EXIF: ISO 2.500, f/ 8.0, 1/500s, 600 mm

Kikkers op Landgoed Tongeren

Ook de kikkers zijn al weer actief aan het worden. Mijn favoriete plek om ze te bewonderen is Landgoed Tongeren. Met een beetje geluk zie je ze zo het water in springen. Er waren ook al behoorlijk wat kikkers in het water te vinden. Vanaf maart tot en met juni heb je de kans om kikkerdril aan te treffen in sloten en poelen.

Kikkers op Landgoed Tongeren fotograferen
EXIF: ISO 1.00, f/ 8.0, 1/640s, 600 mm

Ongeveer na twee weken komen de eitjes uit tot kikkervisjes. Wist je dat kikkervisjes kieuwen hebben en op die manier ademhalen? Na ongeveer zes weken krijgen ze achterpootjes en daarna de voorpootjes. De staart zal verdwijnen en ze ontwikkelen ze longen. Ze zijn dan echt kleine kikkertjes geworden!

De komende dagen wordt het mooi weer met temperaturen rond de 20 graden, perfect weer om padden en kikkers te fotograferen. Heb jij al kikkers en padden gespot?

Volg mij ook op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *