Spechtennest

Spechtennest op Landgoed De Dellen

Wanneer je rondloopt in het bos of zachtjes rondrijd met de autoramen open houd dan niet alleen je ogen open, maar ook je oren en geniet van het geluid van het bos. De wind die door de bomen waait, het geritsel van de bladeren en het gefluit van vogels. Met een beetje geluk weet je een nest met jonge vogels te ontdekken en dat is precies wat mij overkwam toen ik aan het rondrijden was! Een spechtennest op Landgoed De Dellen in Epe.

Spechtennest
EXIF: ISO 2000, f/ 8.0, 1/500s 600mm

Gepiep uit de boom, een spechtennest?

Ik reed met de auto richting De Ossenstal toen ik ineens gepiep hoorde. Voorzichtig parkeerde ik de auto aan de zijkant van de zandweg om te kijken waar het geluid vandaan kwam en ja hoor, bingo!

Specht voert jongen
EXIF: ISO 2.500, f/ 8.0, 1/500s 600mm

Hoog in een dode boom zag ik geen gat waar het gepiep uit leek te komen. Wat zou het voor nest zijn? Aan het gat te zien zou het een spechtennest moeten zijn, dat zou nog eens geweldig zijn! Geduldig wachtte ik af om te zien of de ouders ook in de buurt waren, want de jongen moeten natuurlijk gevoed worden. Het duurde niet lang of ik hoorde de roep van één van de ouders. Even daarna kwam de specht aangevlogen, een mannelijke grote bonte specht. Samen waren ze druk in de weer om de jongen te voeren.

Kleine vogels grote insecten

Als het te lang duurde begonnen de jongen steeds harder te piepen. Daar kwam moeders weer aanvliegen met een insect om de jongen te voeren. Wat opviel was dat ze echt iedere keer grote insecten te pakken hadden en dat beide ouders op zoek gingen naar voedsel voor hun jongen. Echt geweldig om mee te maken!

Specht
EXIF: ISO 6.400, f/ 8.0, 1/640s 600mm

Het nest verlaten

In de dagen en weken daarna ben ik nog regelmatig weer terug geweest om te kijken hoe het met de spechten ging. Ineens klonk het gepiep een stuk zachter. Waarschijnlijk waren er al een aantal spechten uitgevlogen. Gelukkig heb ik nog wel een video kunnen maken waarbij de jonge specht zich even liet zien. Enkele dagen later had ook het laatste jong het nest verlaten.

Heb jij wel eens een spechtennest gezien?

Volg mij ook op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *