Collage foto's 2021

Terugblik op 2021

In 2021 heb ik weer heel wat foto’s kunnen maken en heb ik mijzelf verder ontwikkeld in deze fantastische hobby. Graag neem ik je in dit bericht mee terug naar een aantal hoogtepunten van dit fotojaar.

Leren kennen nieuwe camera en lens

Eind 2020 had ik mijn camera en lenzen ingeruild en ben ik van Canon overgestapt naar Sony. Begin 2021 stond dan ook in het teken van het leren kennen van mijn nieuwe camera, de Sony A7III. In combinatie met de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G lens kon ik ineens de wat kleinere vogels een stuk dichterbij halen dan met de 100-400mm lens van Canon. Vaak is het een uitdaging om dichterbij vogels of wild te komen, dus elk stukje extra bereik van de lens maakt het maken van een wat meer beeldvullend plaatje een stuk makkelijker.

Roodborstje
Roodborstje en een winterkoning in de sneeuw

Macrofotografie

Ook heb ik de wondere wereld van macrofotografie verkend. Hiervoor gebruik ik de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS lens. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open, want met een macrolens kun je de kleinste details vastleggen op een bijzondere manier. Echt heel leuk om mee te experimenteren! Iets wat ik bijvoorbeeld heb geprobeerd is focus stacking. Hierbij maak je een aantal foto’s van bijvoorbeeld een bloem waarbij je het focuspunt iedere keer een stukje verlegt om dit vervolgens in Photoshop samen te voegen toto één foto die van begin tot eind haarscherp is.

Een van mijn eerste macro foto’s waarbij ik gebruik heb gemaakt van focus stacking

Nog niet eerder gefotografeerd

Ook heb ik dieren voor de lens gehad die ik nog niet eerder had gefotografeerd. Zo heb ik tijdens een workshop vossenfotografie deze foto gemaakt.

Nieuwsgierige vos komt kijken
Nieuwsgierige vos

Ook heb ik ontdekt hoe leuk eekhoorntjes zijn. Kleine acrobaten die druk in de weer zijn met het verzamelen van eten.

Eekhoorntje

De Grutto had ik ook nog niet eerder gezien. Na een tip van Visit Heerde ben ik achter een locatie dicht in de buurt gekomen waar ik deze foto heb kunnen maken. Meer hierover lees je in dit blogartikel.

Grutto
Grutto

Kijkhutten

Het jaar 2021 was ook het jaar dat ik (vogel)kijkhutten heb ontdekt. Er zijn in Nederland veel hutten die vrij toegankelijk, deze zijn onder andere te vinden op vogelkijkhut.nl. Ik was al regelmatig te vinden in deze hutten en heb er al redelijk wat foto’s gemaakt, maar daarnaast zijn er ook een aantal hutten die je kunt huren. Het was voor mij een totaal nieuwe ervaring die ontzettend leuk bleek te zijn.

Grote bonte specht man
Buteo
Damhert met gewei
Terugblik op 2021: Appelvink fotograferen vanuit een vogelhut

Het fotograferen vanuit een kijkhut biedt de mogelijkheid om hele andere foto’s te maken. De dieren hebben totaal geen idee dat je daar zit en gaan lekker hun eigen gang. In 2022 zal ik zeker vaker te vinden zijn in de kijkhutten.

Terugblik op 2021: Een geslaagd fotojaar

2021 was voor mij een zeer geslaagd fotojaar waarin ik zelf met grote tevredenheid terugkijk op de vooruitgang in de kwaliteit van de foto’s die ik heb gemaakt. In 2022 hoop ik nog verder te kunnen groeien en wederom weer nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe soorten te fotograferen en misschien nog wel het belangrijkste, er net als dit jaar weer veel plezier aan te beleven!

Volg mij ook op social media!

3 gedachten over “Terugblik op 2021”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *