Paarse bloem

Fotografie top 5 bij slecht weer

Het is tot nu toe nog niet de zomer waar we op hoopten met behoorlijk wat regen, maar als we de weerberichten mogen geloven is er eindelijk beter weer in aantocht. Tot die tijd moeten we ons dus nog even vermaken, maar wat kun je nou fotograferen met dit wisselvallige weer? Tijd voor een top 5 om toch lekker met fotografie bezig te zijn als je niet van regen houdt!

1. Macrofotografie

Slecht weer en geen zin om met je camera naar buiten te gaan? Helemaal niet erg! Verwen jezelf met een mooie bos bloemen en ga aan de slag met macrofotografie.

Paarse bloem
EXIF: ISO 100, f/ 5.0, 1/30s 90mm

Als je eenmaal bezig bent zal je merken dat er meer bij komt kijken dan je vooraf had gedacht. Daarom is het fijn om te beginnen met een stilstaand onderwerp, zodat je goed kunt experimenteren met de instellingen van de camera en welk effect dit heeft op de foto. Je zult al gauw merken dat het soms best lastig kan zijn om de gehele bloem scherp op de foto te zetten. Hiervoor kun je gebruik maken van focus stacking. Weet je nog niet wat focus stacking inhoudt? Geen probleem, daarover lees je in een later blog meer.

2. Slakken fotograferen in de tuin

Tussen de buien door is er vast wel een moment te vinden dat het even droog is. Het perfecte moment om de tuin in te gaan om slakken te fotograferen!

Slak
ISO 800, f/ 8.0, 1/160s 105mm

Ook hiervoor kun je gebruik maken van de macrolens. Mocht je deze niet hebben, dan is dat helemaal niet erg. Bovenstaande foto heb ik gemaakt met een 24-105 mm lens. In Lightroom kun je de foto altijd nog wat croppen om het onderwerp beeldvullend te krijgen.

3. Lightroom catalogus organiseren en onbewerkte foto’s bewerken

Als we het dan toch hebben over het bewerken van foto’s dan is dit de uitlezen kans om die geheugenkaartjes leeg te maken en eindelijk eens alle foto’s uit te zoeken. Weggooien wat niet goed is en bewerken wat je wilt houden. Wist je trouwens dat je in Lightroom foto’s kunt beoordelen met sterren? Super handig om te markeren welke foto’s je nog wilt bewerken door ze bijvoorbeeld één ster te geven. Wanneer ik ze bewerkt heb geef ik de foto twee, drie of vier sterren, afhankelijk van hoe goed de foto is.

Om verder nog wat overzicht te scheppen in de catalogus kun je ook met behulp van keywords je foto’s taggen. Zo zou je bijvoorbeeld de eerdere foto kunnen taggen met macro, bloem, paars, stack. Dit maakt het terugvinden van foto’s een stuk makkelijker.

4. Back-uppen

Je hebt prachtige macro foto’s gemaakt en misschien is ook die foto van de slak ook nog zo gek nog niet. Na alle tijd die je erin hebt gestoken wil je natuurlijk je foto’s goed bewaren. Daarom is het belangrijk om regelmatig een back-up van je foto’s te maken. Dit zou je zowel online in de cloud kunnen doen als op een externe harde schijf of een nas.

5. Na de bui toch het bos in

Na regen komt zonneschijn en is de kans groot dat het lekker rustig is in het bos. Grote kans dat het wild zich laat zien!

Hert in het bos
EXIF: ISO 1.600, f/ 8.0, 1/800s 600mm

Dit hert liet zich in ieder geval zien en vervolgde, na het eten van een paar bladeren, zijn weg verder het bos in. Wat een geweldig mooi moment!

Dit was mijn top 5 met tips wat je zou kunnen doen als het weer niet mee zit en je toch aan de slag wilt met fotografie. Wat doe jij met slecht weer? Er gewoon op uit of toch maar een andere dag kiezen?

Volg mij ook op social media!

Home » Fotografie top 5 bij slecht weer

Lees ook mijn vorige blog: Grutto’s fotograferen in Wapenveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *