Vogels Fotograferen vanuit een fotohut

In 2022 heb ik het fotograferen vanuit een fotohut ontdekt. Het is een ontzettend leuke manier om dichterbij de vogels te kunnen komen. Of je nou een ervaren wildlife fotograaf bent of een beginner die het allemaal net aan het ontdekken is, het biedt de mogelijkheid om diverse soorten van dichtbij vast te leggen.

IJsvogel die net een visje heeft gevangen gefotografeerd vanuit een fotohut. Zo dichtbij kom je anders nooit!
IJsvogel heeft een visje gevangen

Openbare kijkhutten

Wanneer je op zoek gaat naar een foto- of kijkhut heb je keuze uit een openbare hut of een privéhut. Een openbare hut is voor iedereen vrij toegankelijk en een laagdrempelige manier om gratis kennis te maken met het fotograferen vanuit een hut. Deze hutten zijn door heel Nederland te vinden. Op vogelkijkhut.nl zijn de locaties van alle openbare hutten te vinden. Het nadeel van een openbare hut is dat iedereen binnen kan komen lopen waardoor de vogels verstoord worden. Zelf vind ik in veel gevallen een kijkhut echt een observatiehut die niet altijd geschikt is voor wat ik met mijn foto wil bereiken. De afstand tot de vogel kan in veel gevallen best nog wel groot zijn en ook het standpunt is niet altijd optimaal. Een privéhut kan dan uitkomst bieden.

Fotograferen vanuit een privéhut heeft veel voordelen

Een privéhut is een hut die je voor een dag kunt huren en dan helemaal voor jezelf hebt. Meestal zijn de hutten ingegraven waardoor je een mooi laag standpunt hebt om de vogels te fotograferen. De setting heeft meestal een vijver, want ja water trekt vogels aan.

Voorbeeld van een fotohut, goed verborgen in de natuur met daarvoor een vijver.
Vogelhut aan de voet van de Lemelerberg
Voorbeeld van een fotohut die is ingegraven
Fotohut Thornspic
Voorbeeld van hoe een fotohut er van binnen uitziet. Zittend op bureaustoelen kijk je door spiegelglas op de vijver.
Fotohut van binnen
Uitzicht vanuit de uit kijkend op de vijver met daarachter bos.
Zicht op de vijversetting vanuit een hut

Vaak kijk je door spiegelglas of camouflagenet zodat de vogels jou niet zien. Sommige hutten zijn zo luxe dat er zelf een kacheltje aanwezig is, dan hoef je in ieder geval niet in de kou te zitten in de wintermaanden. Wel zo fijn!

Sperwer is aan het badderen in de vijver voor de hut
Sperwer aan het badderen in de vijver voor de hut
Witte kwikstaart in het mos
Witte kwikstaart

Eekhoorn in het mos
Zelfs eekhoorntjes zijn soms voor de hut te bewonderen

Waar kun je een fotohut vinden?

Je bent helemaal overtuigd dat het fotograferen vanuit een fotohut iets voor jou is en vraagt je dan vast en zeker af waar deze hutten te vinden zijn. De hutten zijn vaak goed verstopt en na het boeken van de hut ontvang je achteraf de beschrijving naar de hut. Er zijn verschillende hutten in Nederland (en zelf in andere landen) te vinden. Hier een lijstje van hutten die ik zelf heb bezocht:

Op mijn wishlist staat Vogelhut Vuren of de de boshut van Wim Bosch in België en zo zijn er vast nog wel veel meer te vinden! In diverse facebookgroepen worden foto’s gemaakt vanuit verschillende fotohutten gedeeld en zo kom je iedere keer weer op nieuwe locaties. Ook met behulp van onze vrienden van google kom je een heel eind. Zoek maar eens op ‘vogelhut huren’.

Heb je wel eens gefotografeerd vanuit een fotohut of lijkt jou het leuk om dit te doen? Of misschien heb je wel leuke suggesties voor hutten om te bezoeken. Laat het mij weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

Wil je nog meer foto’s zien van vogels die ik vanuit diverse hutten heb gefotografeerd? Neem dan ook een kijkje in mijn fotogalerij.

Melissa van der Wolde voor een fotohut
Ikzelf voor een fotohut

Volg mij ook op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *